+ Предложи новина
28.09.2016

Бившето ръководство на Медицинския университет ще бъде разследвано от прокуратурата

Бившето ръководство на Медицинския университет ще бъде разследвано от прокуратурата

  Бившето ръководство на Медицинския университет-София е извършило тежки нарушения на закона за висшето образование при обучението на чуждестранни студенти у нас и в чужбина. Чуждестранните студенти у нас са приемани без задължителния изпит по биология и химия, а броят им надхвърля драстично разрешеното по закон. МУ - София е обучавал незаконно студенти и в чужбина при финансови условия, които ощетяват университета. Извършвани са нарушения при провеждането на обществени поръчки, отчитането на командировки от екзотични дестинации, общия контрол върху управлението на персонала. Това е установил разпореден през юни т.г. от просветното министерство одит на управлението на Медицинския университет-София. Одитът, който покрива периода от 1 януари 2014 г. до 30 юни 2016 г., ще бъде препратен на прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция, съобщи просветният министър Меглена Кунева. Новината идва в разгара на вътрешноуниверситетска война между старото и новото ръководство на вуза, която стигна и до опит за бламиране на прясно избрания нов ректор - проф. Вихра Миланова. За 11 октомври е насрочено общо събрание в МУ-София, в дневния ред на което фигурира точка за избор на нов ректор.

 МУ-София е превърнал в изгоден бизнес платеното обучение, приемайки наднормен брой младежи и от България, и от чужбина, показва одитът. За учебната 2015-2016 г. вузът е приел в платено обучение по специалност медицина 406 студенти - 316 чужденци и 90 българи. Това представлява 13.7% от общия капацитет на университета в това направление при законов лимит платеният прием да не надхвърля 5% от него. Същата е картината и при денталната медицина, където приетите платени студенти през последната учебна година са били 166 - 30 българи и 136 чужденци, или 12.7% от капацитета на направлението. От данните става ясно, че платеният прием се е усладил на вуза - в първата година броят им е бил по-близко до лимита, но започва впоследствие настъпателно да расте. Наред с надхвърлените квоти чуждестранните студенти са били приемани само с тест за установяване на нивото на владеене на английски, без задължителната по регламент проверка на знанията по химия и биология. При чуждите студенти е открито и друго нарушение - някои от тях са прехвърлени от други вузове, без да е ясно как е проверявана легитимността на представените от тях документи.

 МУ-София развива активна дейност и извън пределите на България, по ръба или в директно нарушение на закона, е установил още одитът на МОН. Незаконосъобразно към този момент функционират откритите от вуза два центъра за предклинично обучение в Кьолн, Германия, и Киасо, Швейцария. От март тази година подобни центрове могат да се разкриват само с решение на МС и следва да имат статут на отделен филиал или поделение на университет. Двата центъра са откривани като обслужващи звена само с решение на университета при друга нормативна уредба и бъдещото обучение в тях на студенти ще бъде в разрез със закона, се изтъква в одита. И в двата центъра годишната такса за първите две години е била по 1000 евро, като впоследствие студентите са се местили в София и са довършвали обучението си при такса от 8000 евро. Според одиторите таксата за първите две години е необосновано ниска, а студентите отново са приемани без изпит по химия и биология. Проблемен е и сключеният договор за образователен франчайзинг с Каса Колидж, Никозия, Кипър, по който отново е извършвано частично обучение в Кипър и впоследствие - в България. Договорът няма характер на франчайзинг, а е по-скоро договор за съвместна дейност. Самият колеж е специализиран в съвсем различна дейност - бизнес науки, хотелска администрация и секретарски умения.

 В периода на одита начело на университета бе проф. Ваньо Митев, който оглавяваше и Съвета на ректорите. Митев е известен поддръжник на платеното обучение и разрастването на българските вузове зад граница. Той бе ректор на МУ-София в два последователни мандата - общо осем години, и опита да прокара законова промяна, за да остане на власт. След като не успя и лимитът за броя мандати остана, Митев стана заместник-ректор на вуза. За ректор бе избрана проф. Вихра Миланова, дотогава шеф на клиниката по психиатрия в Александровска болница. "Констатациите са много притеснителни, ще следим внимателно за изразходването на публични средства", коментира просветният министър Кунева.

   Поръчки

 Нарушения има и при провеждането на обществени поръчки. Проверяващите са установили, че всички сключени договори за строителство за одитирания период са с фирми и дружества, в които участва едно и също юридическо лице - "ТЕХНО-ЕНЕРДЖИ". Установени са 8 такива процедури. Според одиторите сключването на договори с едно и също юридическо лице говори за фаворизиране на участник. "Одитният екип няма разумна увереност, че проведените процедури по ЗОП за строителство за одитирания период са съгласно изискванията на закона, отговорност за което носи проф. Ваньо Митев - ректор на МУ - София", изтъкват те. При поръчки за покупка на автомобили пък са установени условия, ограничаващи конкуренцията. Вузът е закупил и необосновано скъп автомобил - Range Rover Sport HSE 4х4, на стойност 177 108 лв. с ДДС. Одиторите са установили и че ректорът проф. Митев редовно е пътувал към екзотични места като Доминиканска република, Москва, Иркутск, Чили, Султанат Оман, Хавана и др., и не е изготвял доклади за извършената работа. "Одитният екип счита, че са изразходвани бюджетни средства за екзотичните дестинации на проф. Ваньо Митев, без да има реална възвращаемост за университета", се казва в документа.

  Позиция

 Към доклада са приложени и изразени възражения от бившия ректор проф. Ваньо Митев по отделни констатации. Митев не е съгласен, че е пътувал към екзотични дестинации, защото вузът привлича студенти от 86 страни. Закупуването на скъпата кола е оправдал с аргумента, че парите за нея били осигурени от лихви по срочен депозит на университета. За договорите с една и съща фирма Митев е изтъкнал, че това не нарушава закона. Той не приема и твърденията за незаконосъобразност на центровете в чужбина.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Салса танцово студио
Уроци по Модерен Балет София
Езиков курс Немски София
Фризьорски курс
Частни уроци по Руски език Стара Загора
Подготовка по Математика
Частни уроци Английски
Курс Италиански Варна
Английски уроци аудио
Школа по танци София
Уроци по Английски език за матура
Обучение по Психология в България
Частни уроци по Английски в Надежда
Уроци по Салса онлайн за начинаещи
Пилатес София Младост
Езиков курс по Немски език
Уроци по Български език
Курсове по Английски във Варна
Английски b2
Частна детска ясла София Гео Милев
Уроци по Английски София цени
Курсове Благоевград
Курс Немски
Уроци по Френски
Курсове Испански
Интензивни курсове по Немски език
Курсове по Немски в Пловдив
Руски език курсове
Шофьорски школи София
Курсове по Английски език Лондон
Йога Велико Търново
Индивидуално обучение по Английски език
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ